Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Graffiti történelem

A graffiti

 

…Hol is kezdődött?!…

A Graffiti történelme!:

A dolog 1970-’71 környékén kezdődött Amerikában. Egy Taki nevű egyén elkezdte mindenhova felírni azt, hogy “Taki 183″. Mire a rendőrség rájött, hogy a 183 mit is jelentett (abban az utcában lakott Taki), addigra már Taki híres volt. Ez az ötlet sok embernek tetszett! Így hát sokan elkezdtek firkálni. Később elkezdték alakítgatni a betűiket, formálták, díszítették, így mindenkinek kialakult a saját stílusa.

Magyarországra 1992-’93 környékén jött be ez az irányzat, első firkászok közé tartozik a még ma is létező PNC (Pride Not Crime) csoport. Azután sokan elkezdtek itthon firkálni. Ma is sok firkász akad kicsi hazánkban, de sajnos nem sokan veszik komolyan a Hip Hop-ot. Tehát ez a dolog a Hip Hop-nak egy olyan ágazata, ahol a firkászok saját kiválasztott nevüket írják fel falakra, vonatokra, villamosokra, hévekre, ezzel jelezve, hogy “ott jártam”. Egy firkász akkor lesz nagy a többiek szemében, ha olyan helyre fest, (és olyan minőségűt) amilyet mások nem mernek megfesteni. Minél sajátosabb és jobb a stílusa valakinek, és sokat fest, annál jobban lesz elismerve mások által, elvileg…

A graffiti(1.kép) és a tag(2.kép):

A festésnek több ágazata van, eddig az úgynevezett “tagekről” beszéltünk, pedig ide tartozik még a grafiti is, ami már világszerte elismert művészet. Manapság a festők olyan alkotásokat készítenek, hogy az bármely képzőművészeti múzeumba megállná a helyét! Vannak akik inkább ábrákat, vannak akik a nevüket festik fel, s itt is különbözik a dolog, valaki falakra, valaki vonatokra fújja a művét.

Graffiti! BASE/ SDO !:

BASE SDO

Tag! Hip-Hop:

Fogalmak, a Graffiti-n belül, Graffiti ABC

All City:

Az a tulajdonság, amikor egy graffitis neve elterjedt az egész városban, és a nagyobb metróvonalak vagonjain is lépten-nyomon azt látja az ember. New Yorkban keletkezett kifejezés, és a legnagyobb elismerést jelenti, az illegális graffitis célja elérni ezt a “szintet”. Itthon nem nagyon használatos.

Blackbook:

Vázlatfüzet. A graffitis személyes fejlődésének a képeskönyve, így nagy kincsként őrzik. Szokás egymás blackbookjában vendégrajzot is készíteni, a tulajdonos határozza meg, hogy mit és hova szeretne látni a másik writertől. Van aki a saját rajzait elölről kezdi, a vendégrajzok hátulról visszafele gyűlnek, van aki meghatározott szót, vagy akár a saját nevét kéri attól, aki rajzol bele, így végig az ő neve szerepel benne, a vendégei stílusában. Általában barátság vagy elismerés jele, ha vendégrajzot készítenek az embernek.

Blokkbetűk:

Nagyméretű, négyzetes formájú betűk, elsősorban bombingoknál használatosak.

Bombing (bomba):

Viszonylag egyszerű betűkből álló, lehetőségekhez képest minél nagyobb méretű, kevés színből álló rajz, leginkább illegális helyekre történő festéshez. 3-4 ember néhány perc alatt készen van egy akár több méter hosszú bombinggal is. Szokás igeként is használni; bombingolás

Buborékbetű:

Hasonló a blokkbetűhöz, csak kerekített formájúak a betűk, gyakran használják throw-upokhoz, mivel gyorsan kialakíthatóak a falon.

Buff:

A graffiti letakarításának művelete. Használatos kifejezés itthon is ebben a formában; “lebuffolni”, “buffolták a rajzomat”.

Burner:

Technikailag és stílusilag jól kivitelezett, látványos rajz.

Cap:

Festékszóró sprayre való szórófej. Sok fajtája létezik, alapvetően pedig kettő: skinny, azaz vékony vonalat eredményező, illetve fat, amely vastag vonalat eredményez.

Crew:

Graffitis csoport, amely tagjai a saját nevükön kívül a crew nevét is írják, amely általában egy pár betűből álló rövidítés.

 

 

 

End to end (e2e):

Olyan rajz(ok), amely(ek) egy vonat- vagy metróvagon egyik végétől a másik végéig húzódnak az ablakok alatt.

Fat cap:

Vastag vonalat eredményező szórófej-fajta. Inline A rajz szélén a kontúron belül alkalmazott általában világos színű, kiemelő vonal, gyakran fénylést imitál.

King (Regular Writer):

Olyan writer, akit mindenki elismer, kialakult és jó stílussal rendelkezik, hírneve van, sok helyen megtalálhatóak a rajzai, és általában már régóta foglalkozik graffitivel.

Kontúr (first outline):

Maga a körbehúzása a rajznak, illetve a rajz töltésének.

Körbehúzás (second outline):

A kontúr köré még egy sáv festék, általában rikító színű, nagyon jól kiemeli a rajzokat a felületből. Krómrajz: Olyan rajz, amelynek a kitöltése ezüst festékkel történik.

Kanna:

Festékszóró spray.

Krosszolás:

Azt hívjuk krosszolásnak, amikor valaki áthúzza vagy átfirkálja másnak a tagét, rajzát. Általában személyes okokból szokás ilyet tenni.

Króm:

Ezüst színnel kitöltött rajz, általában a fekete-ezüst párosításban.

Murál:

Több graffitis által falra készített, előre megtervezett, koncepcióval rendelkező, jó minőségű összefüggő alkotás.

Panel:

Olyan rajz, amely egy vonat- vagy metróvagonra készül, két ajtó közé, ablakok szintje alatt.Piece:

Rajzot, festményt jelent.

Rockolás:

Szokás tagelésre használni, amikor csak tagelés céljából indul el egy graffitis, vagy csoport, illetve szokás illegális festésre is.

Scribe:

Karcolás ablakba, műanyagba

Skinny cap:

Vékony vonalat eredményező szórófej-fajta.

Tagelés:

A saját nevet, szignót gyorsan felvinni a felületre filccel vagy festékkel.

Throw-up:

Átmenet a tag és a bombing között. Egyszerű, nagyon gyorsan és általában hézagosan kitöltött rajz, gyakran egy vonallal történő körbehúzással. A legveszélyesebb helyekre kerülnek ki ilyenek, több mint egy tag, de maximum 2 percet vesz igénybe.

Toy:

Kezdő vagy tehetségtelen graffitist jelent, akit a profik megvetnek.

Top to bottom (t2b):

Olyan rajz amely egy vonat- vagy metróvagon aljától a tetejéig ér, ám nem az elejétől a végéig.

Töltés (fill-in):

A rajz belseje, bombingoknál általában egyszínű, különben színes.

Whole Car:

Olyan rajz(ok) amely(ek) teljesen befed(nek) egy vonat- vagy metróvagont, elejétől a végéig, és aljától a tetejéig.

Whole train:

Olyan rajz(ok) amely(ek) egy komplett, több vagonból álló vonat- vagy metrószerelvényt teljesen befed(nek). Olyan szerelvény, amelynek minden vagonja wholecar.

 

 

 

Wildstyle:

Kapcsolódó betűk komplikált, gyakran nyilakkal, törésekkel kiegészített konstrukciója. Nagyon bonyolult stílus, általában külső szemlélőnek kiolvashatatlan. Esztétikus wildstyle-t csinálni az egyik legnehezebb dolog, és hosszú évek munkája lehet.

Writer (Tagger):

Graffitis, firkász – Aki rajzol, fest.

Writing:

A graffiti, mint tevékenység.

És most végül egy videó, hogy hogyan is kell Grafiti vázlatot csinálni(1.video) és a másodikon egy igazi rajzot láthatunk!